Obiceiuri si traditii de Sfantul Andrei
29 NOIEMBRIE: AJUNUL SF. ANDREI. SAU „NOAPTEA STRIGOILOR”
Se apropie noaptea Sfantului Andrei, Halloween-ul romanesc, poate cea mai misterioasa si mai incarcata de magie sarbatoare crestina, numita in traditia populara "noaptea strigoilor" - duhuri rele, care umplu pamantul si sunt mai puternice decat in restul anului.
O aglomerare de forţe malefice acţionează în această noapte, conform credinţelor populare: fiarele, mai ales lupii, umblă să mănânce vitele celor care nu ţin sărbătorile; lupoaica prinde pui pe care-i va făta în noaptea de Sf. Gheorghe, ies strigoii, copii din flori devin strigoi, vrăjitoarele iau mana vitelor. De aceea se efectuează o serie de practici magice de apărare: nu se dau cărbuni afară, se ascund coasele şi limbile meliţelor, se lipesc cruci de ceară de coarnele vitelorşi se înconjoară cu mac, se îngroapă drob de sare descântat în pragul uşii grajdiului, se întorc vasele cu gura-n jos şi se înconjoară casa şi grajdiul cu lumânare aprinsă, se fac cruci cu usturoi la geamuri şi uşi, se mănâncă usturoi. Este o noapte când animalele vorbesc deoarece Sf. Andrei este patronul lor, dar este pericol de moarte pentru om să le audă.
Poporul crede că iarna va fi grea sau uşoară, după cum e vremea în această noapte. Dacă de Sf. Andrei luna va fi plină şi cerul senin, iarna va fi moinoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul întunecat, dacă va ninge sau va ploua, peste iarnă vor fi zăpezi mari şi grele.
Obiceiuri:
Sărbătoarea se ţine până la prânz apoi se pot face unele munci, dar nu se lucrează la câmp, nu se coase şi mai ales nu se înprumută şi nu se dă nimic din casă. Cei care nu respectă sărbătoarea se înbolnăvesc şi vor avea pagubă la recoltă sau la vite.
Fetele îşi fac farmece de dragoste. Se mănâncă diverse mâncăruri cu usturoi, ca o protecţie de forţele malefice, şi plăcinte îndulcite.
O crenguţă de măr pusă în apă, dacă înfloreşte de sfântul Vasile, prevesteşte un an roditor.
Tradiţii:
- Despre Sf. Andrei se spune că ar fi fost stăpânul fiarelor sălbatice şi în noaptea zilei de sărbătoare le dă voie a umbla pe la toate răspântiile şi pe toate drumurile, cu soroc a mânca vitele celor ce n‑au păzit sărbătoarea.
- Sfântul fusese mocan şi din turma lui nu s-a înfruptat nici un lup. De aceea Dumnezeu i-a dat puterea să împartă hrana lupilor în seara de Sf. Andrei. Toate animalele vorbesc în noaptea de Sf. Andrei. Oamenii care ascultă cum vorbesc animalele în noaptea de Sf. Andrei, aceia mor.
- Strigoaicele încep a umbla de Sfântul Andrei şi se risipesc la Sfântul Gheorghe, iar de atunci nu mai au putere, căci încep a creşte florile, busuiocul, adică mana lui Dumnezeu.
Nu uitati sa mancati usturoi si sa purtati unul ca amuleta. :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu